Elektrikli otobüslerde batarya ağırlığı ve uzun şarj süreleri sorun yaratırken, İsviçre merkezli Winduction girişimi bu problemi tekerleklerden çözmeyi hedefliyor. ETH Zürih destekli sistem, kablosuz şarj bobinlerini otobüs lastiklerinin içine yerleştiriyor ve yola mümkün olduğunca yakın bir konumda tutuyor.
Bobin Yerleşiminin Avantajları
Bobin, aracın alt yerine lastik içine konulduğunda, enerji aktarım mesafesi kısalıyor. Bu durum, sistemin %90’ın üzerinde verimlilik sağlamasına olanak tanıyor. Yani otobüs durağa geldiğinde, yola yerleştirilen şarj plakası ile lastiğin içindeki bobin arasında kısa bir mesafe üzerinden enerji transferi gerçekleşiyor.

Çelik Tellerin Sorunu ve Çözüm
Standart otobüs lastiklerinde bulunan çelik teller, manyetik alanla etkileşime girerek enerjinin bir kısmını ısıya çeviriyor. Winduction, bu kaybı ortadan kaldırmak için çeliksiz lastikler geliştirmeye odaklanıyor. Böylece hem enerji kaybı azaltılıyor hem de sistemin dayanıklılığı artırılıyor.
<h2 Operasyonel ÇıktılarZürih Havalimanı ile Oerlikon arasındaki 24 duraklı rota için yapılan hesaplamalara göre, sadece iki şarj plakası yeterli. Normalde gece 5 saat şarj gerektiren bir otobüs, gün içinde duraklarda aldığı kısa şarjlarla yaklaşık 16 saat çalışabiliyor. Bu sayede ağır batarya ihtiyacı ortadan kalkıyor ve aracın toplam ağırlığı düşüyor.

Winduction, Winterthur’da bir laboratuvar ve test durağı kuruyor. 2028’de gerçek yol koşullarında sistemin test edilmesi planlanıyor. Bu testlerde çeliksiz lastiklerin dayanıklılığı, kısa şarjların yeterliliği ve işletme maliyetleri değerlendirilecek.
Winduction’un bu yenilikçi yaklaşımı, elektrikli otobüslerin şarj altyapısını kökten değiştirerek sürdürülebilir ulaşımın geleceğine yeni bir soluk getiriyor.

